Het antwoord is: ja, door formele modellen te maken. Die modellen zijn de centrale aanknopingspunten voor werk dat van de ene naar de andere afdeling vloeit. Ze zijn een perfecte kapstok om alle nuances van de praktijk aan op te hangen. En ze bewaken dat wet en uitvoering met elkaar overeenkomen. Een goed uitgewerkt model maakt de structuur en samenhang van grote hoeveelheden informatie overzichtelijk. Het maakt het mogelijk om heel specifiek te communiceren in een grote en complexe werkelijkheid.
Soms wordt wel eens gedacht dat het gebruik van modellen een technische aangelegenheid is. Wij dagen iedereen die dit beeld heeft uit om de inzet van modellen breder te bekijken! Juíst de inzet van centrale modellen, waaraan iedereen een bijdrage kan leveren vanuit de eigen expertise, zorgt voor een helder gedeeld beeld. Het gebruik van modellen voorkomt misverstanden tussen samenwerkende partijen.
Gezamenlijk opgestelde en gedragen modellen maken het mogelijk om het proces om tot wetsuitvoering te komen soepel te laten verlopen. Ook creëren ze in- en overzicht in wie welke keuzes waar gemaakt heeft. Ze laten zien hoe en waar keuzes invloed op elkaar hebben. Zo kunnen we bijvoorbeeld zien of alle implementatiekeuzes ook te relateren zijn aan juridische beleidsteksten. En aangezien de samenhang tussen de verschillende lagen ook met elkaar is verbonden, is de impact van wijzigingen van wetten of systemen veel inzichtelijker dan wanneer een traditionele aanpak wordt gevolgd.