Een perfect middel om te komen tot het antwoord op deze vragen en de antwoorden op een overzichtelijke en bruikbare manier vast te leggen, is het opstellen van formele modellen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan datamodellen, procesmodellen en regelmodellen. Een goed uitgewerkt model maakt de structuur van grote hoeveelheden informatie overzichtelijk. Het maakt ondubbelzinnig duidelijk wat op welke plek hoort. En een model zorgt ervoor dat we heel specifiek kunnen communiceren, met een zo klein mogelijke kans op misverstanden.
Soms wordt wel eens gedacht dat het gebruik van modellen een technische aangelegenheid is. Wij dagen iedereen die dit beeld heeft uit om de inzet van modellen breder te bekijken! Juíst de inzet van centrale modellen, waaraan iedereen een bijdrage kan leveren vanuit de eigen expertise, zorgt voor een helder gedeeld beeld. Juíst het opstellen van een model is een uitgelezen kans om over verschillende afdelingen heen samen te komen tot een gedeeld beeld van de gegevens, die samen het reilen en zeilen van de organisatie mogelijk maken.
Het voordeel van door de organisatie gezamenlijk opgestelde en gedragen modellen is dat ze een concreet product vormen dat als fundament dient voor andere producten en diensten. Willen we dat het nieuwe data warehouse aansluit op onze behoeftes? Baseer het op ons logisch model. Welke begrippen zijn het belangrijkst om als eerste te definiëren in een business glossary? Laten we de attributen uit ons logisch model gebruiken die worden gebruikt in de procesmodellen van onze belangrijkste bedrijfsprocessen. En ga zo maar door.