Controle over data… met een model

Welke gegevens worden er binnen de organisatie gebruikt? Wat betekenen ze nou eigenlijk precies, hoe hangen ze met elkaar samen en in welke bedrijfsprocessen zijn ze van belang? Fundamentele vragen als het gaat om data, die veel organisaties echter niet met vertrouwen kunnen beantwoorden.. In 2021 is het daarom tijd data management écht aan te pakken!

Data centraal in de organisatie

Steeds meer organisaties zien het belang in van het in kaart brengen en op orde krijgen van alle verschillende gegevens die worden verwerkt. Zo is datamanagement een belangrijk speerpunt aan het worden en de aanleiding voor vele nieuwe afdelingen en projecten. Er worden fantastische ambities uitgesproken om data warehouses en data lakes op te zetten en deze te koppelen aan business glossaries en datakwaliteitssystemen en business rule engines.

Dit vergt een hele hoop technische expertise en een goede grip op het managen en behapbaar maken van grote projecten. Maar een nog fundamentelere randvoorwaarde voor het succesvol maken van een datamanagementproject is het antwoord op de vraag: Welke gegevens worden er in de organisatie gebruikt? Wat betekenen deze gegevens eigenlijk precies, hoe hangen ze met elkaar samen en in welke bedrijfsprocessen zijn ze van belang?

Een gezamenlijk model

Een perfect middel om te komen tot het antwoord op deze vragen en de antwoorden op een overzichtelijke en bruikbare manier vast te leggen, is het opstellen van formele modellen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan datamodellen, procesmodellen en regelmodellen. Een goed uitgewerkt model maakt de structuur van grote hoeveelheden informatie overzichtelijk. Het maakt ondubbelzinnig duidelijk wat op welke plek hoort. En een model zorgt ervoor dat we heel specifiek kunnen communiceren, met een zo klein mogelijke kans op misverstanden.

Soms wordt wel eens gedacht dat het gebruik van modellen een technische aangelegenheid is. Wij dagen iedereen die dit beeld heeft uit om de inzet van modellen breder te bekijken! Juíst de inzet van centrale modellen, waaraan iedereen een bijdrage kan leveren vanuit de eigen expertise, zorgt voor een helder gedeeld beeld. Juíst het opstellen van een model is een uitgelezen kans om over verschillende afdelingen heen samen te komen tot een gedeeld beeld van de gegevens, die samen het reilen en zeilen van de organisatie mogelijk maken.

Het voordeel van door de organisatie gezamenlijk opgestelde en gedragen modellen is dat ze een concreet product vormen dat als fundament dient voor andere producten en diensten. Willen we dat het nieuwe data warehouse aansluit op onze behoeftes? Baseer het op ons logisch model. Welke begrippen zijn het belangrijkst om als eerste te definiëren in een business glossary? Laten we de attributen uit ons logisch model gebruiken die worden gebruikt in de procesmodellen van onze belangrijkste bedrijfsprocessen. En ga zo maar door.

Een gesprek met experts op verschillende vlakken

Hoe kun je met verschillende kennishouders van uiteenlopende expertises samenwerken aan één model, op een manier die consistent en herhaalbaar is in vele projecten? Daar weten we bij PNA wel wat over te vertellen. Wij houden ons namelijk al sinds 1989 met veel succes met het antwoord op deze vraag bezig. En onze kennis willen we dolgraag delen!

De CogNIAM core workshop geeft in een halve dag een duidelijk beeld van de kern van onze methode: het gestructureerd en begrijpelijk vertalen van informatie uit documenten en de kennis en ervaring van collega’s naar een model, het bepalen van het juiste soort model voor de juiste soort kennis én het aanbrengen van verbanden tussen verschillende soorten modellen. Na deze workshop kun je de principes van onze methode toepassen op de werkwijze in jouw organisatie. Eventueel kun je daarna nog een verdiepende workshop volgen, of via coaching-on-the-job onder begeleiding van onze trainers en consultants een vliegende start maken.