Publicaties van PNA

Een selectie van onze boeken, artikelen en whitepapers.

Wetsanalyse

De overheid zet bij de uitvoering van wetgeving op grote schaal ICTvoorzieningen in. Dat maakt het mogelijk om snel besluiten te nemen over rechten en plichten van burgers en bedrijven, maar ook om dienstverlening op maat te bieden. Een goede vertaling van wetgeving naar de digitale uitvoeringspraktijk vergt precisie bij de interpretatie van wetgeving en bij de vastlegging van de betekenis en structuur ervan. Multidisciplinaire en iteratieve samenwerking tussen juristen, uitvoeringsdeskundigen, kennismodelleurs en softwareontwikkelaars is daarbij essentieel. Dit slaat een brug tussen taal en techniek en draagt eraan bij dat de regels letterlijk goed terechtkomen in de systemen. Ook zorgt het ervoor dat besluiten die op basis daarvan genomen worden, uitgelegd en verantwoord kunnen worden.

Dit boek beschrijft een aanpak voor Wetsanalyse die ondersteuning biedt bij de interpretatie van wetgeving voor een effectieve en uitlegbare digitale toepassing van wetgeving én bij de samenwerking tussen de daarbij betrokken disciplines. Daarnaast laat het de concrete toepassing van Wetsanalyse zien in twee verschillende wetgevingsdomeinen: de Zorgverzekeringswet en de Algemene wet bestuursrecht.

Kenniskunde 1A

In het industriële tijdperk waren de generieke vaardigheden lezen, schrijven en rekenen zowel essentieel voor het leren als het uitoefenen van de meeste beroepen. Bij de basisopleiding nam het leren beheersen van de genoemde generieke vaardigheden een centrale plaats in. Bij vervolgopleidingen, zowel op MBO als HBO en universitair niveau, werden ze bekend verondersteld. Professionele medewerkers in de huidige economie wordt aanbevolen, zo wordt betoogd in dit boek, over een aantal additionele generieke vaardigheden te beschikken. Deze omvatten in ieder geval het vermogen om sneller nieuwe kennis en vaardigheden te leren, om voorschriftmatig en zeer zorgvuldig te leren werken met grote hoeveelheden gestructureerde verwoordbare kennis en om binnen een volledig samenhangend model met verwoordbare kennis te kunnen werken.
Kenniskunde is het nieuwe vak dat hiervoor de benodigde kennis en vaardigheden kan aandragen.
Kenniskunde kunnen we omschrijven als het additionele lezen, schrijven en rekenen van de professionele medewerker bij leren en werken in een kennisintensieve onderneming. We kunnen Kenniskunde ook beschouwen als een combinatie, een samengaan, van verzorgd taalgebruik en die onderdelen van de wiskunde en logica die veel door mensen in de dagelijkse praktijk worden toegepast.
Anders gezegd, Kenniskunde is een vak waarin Nederlands, wiskunde en logica voor het eerst volledig geïntegreerd worden behandeld. Kenniskunde is het additionele lezen, schrijven en rekenen bedoeld voor iedere professionele kenniswerker, oftewel de meerderheid van de economisch actieve bevolking.